Begrepen

Anders lezen: lezen kan altijd

  • Interessegebieden:
  • Kunst & cultuur
  • Trefwoorden:
  • Anders lezen
Ik heb een tip

Weet u een boek, een tijdschriftartikel, een youtubefragmentje, een blog of iets dergelijks, dat goed aansluit bij het onderwerp van dit infopakket? Laat het ons weten. De redactie besluit uiteindelijk of de informatie in het pakket zal worden opgenomen.

Voor de meeste mensen is lezen heel vanzelfsprekend. In het dagelijks leven doe je het vaak en het lezen van een boek of de krant is een geliefde bezigheid voor velen. Er zijn echter ook mensen die moeite hebben om gedrukte teksten te lezen. Dat geldt voor mensen die blind, slechtziend of dyslectisch zijn, maar soms ook voor mensen met afasie, reuma of een andere aandoening. Verder zijn er nogal wat inburgeraars en mensen met een taalachterstand die graag zouden lezen maar bij wie dat niet zo makkelijk gaat. Tegenwoordig zijn er gelukkig hulpmiddelen voor wie moeite heeft met lezen. Grote-letter-boeken en luisterboeken op cd of op een veel meer regelbare daisy-rom zijn in de meeste bibliotheken en boekhandels volop te krijgen. Ook zijn er speciale makkelijk-lezen-boeken voor iedere leeftijd. Zo kan lezen toch altijd, voor iedereen!

Adressen

  • Bibliotheekservice Passend Lezen

    De collectie van Passend Lezen bestaat uit meer dan 72.000 gesproken boeken en een uitgebreide kiosk met circa 125 gesproken titels van populaire kranten en tijdschriften. Aanvullend zijn er ruim 15.000 brailleboeken verkrijgbaar. Daarmee komt leesplezier binnen ieders bereik. De collectie is exclusief beschikbaar voor mensen met een leesbeperking.

  • Dedicon

    Lezen wat u wilt in de vorm die bij u past