Begrepen

Leren sublimeren?

Workshop

Wanneer?

dinsdag 28 feb
om
tijdstip
10.00 - 12.30

Waar?

Bibliotheek Drachten Museumplein 1, 9203 DD, Drachten
Ruimte: FabLab

In deze workshop ga je aan de slag met de sublimatieprinter en de hittepers. Sublimatie is een proces dat gebruik maakt van hittegevoelige inkten die een verbinding kunnen maken met een speciaal hiervoor gecoat oppervlak van polyester of acrylraat. Hierdoor zijn gesublimeerde prints water- en UV-bestendig. Je tekening of foto wordt in de computer ingeladen en na eventuele aanpassingen afgedrukt met de sublimatieprinter op speciaal hiervoor gecoat papier. Vervolgens wordt de afdruk op het te sublimeren product gelegd en met behulp van een hittepers overgebracht. Wil je zelf iets bedrukken, neem het mee, dan beoordelen we hier of het geschikt is voor sublimatie. Je kunt ook gebruik maken van de aanwezige materialen. Een digitale foto of tekening die je erop wilt hebben is natuurlijk ook handig.

Leeftijd: geschikt voor volwassenen. Opgeven voor deze activiteit is mogelijk tot één dag van tevoren.

Na het volgen van deze workshop kun je tijdens de open inloopuren in het FabLab, tegen betaling, gebruik maken van de sublimatieprinter en de transferpers.

Meer informatie over

  • Computers Wetenschap Het FabLab, zelf maken en delen Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het zelf maken in het FabLab. Het woord is afgeleid van ‘fabrication laboratory’. Het FabLab is een digitale werkplaats met allerlei apparatuur, zoals een 3D-printer, een snijplotter en een sublimatiepers. Mensen die daar aan de slag gaan brengen elkaar al doende op ideeën. Neil Gershenfeld van de Amerikaanse universiteit MIT bedacht het concept FabLab. Om de naam ‘FabLab’ te mogen gebruiken, moet je een bepaalde set apparaten aanbieden en de gebruikers moeten worden aangemoedigd om hun ontwerpen te delen. Je hoeft echt geen designer of kunstenaar te zijn om mee te kunnen doen aan zo’n broedplaats van creëren, uitvinden en leren, iedereen kan het!